Eire.
13 de Desembre del 2016Fa dies que estic bloquejada; no sé què escriure; potser siga perquè la meua xiqueta fa dies que està malalta i no hem estat descansant molt o gens, últimament. Pensant i pensant sobre què escriure, m'ha vingut al cap Irlanda. No sé si sabreu que Carles i jo vam estar vivint a Limerick un temps (ell més que jo) i que durant aquests mesos vam poder viatjar per quasi tota la república.
M'agradaria deixar clar que l'illa d'Irlanda està dividida en dos països: la República d'Irlanda (independent de Gran Bretanya des de 1922) i Irlanda del Nord (que depèn de Gran Bretanya), i que Carles i jo vam estar en la República d'Irlanda.
Quan pense en Irlanda, automàticament em ve al cap el color verd, el gran nombre de castells que hi ha, les vaques i molta molta aigua. No vaig a parlar dels llocs típics que es poden visitar, perquè supose que tots ja els coneixeu; haver viscut allí em dóna una imatge diferent, des de dins, molt més profunda que quan passes una setmana a l'estiu. M'agradaria que sabéreu que la gent és molt amable i educada i que sempre estan dispostos a ajudar; que fan un formatge boníssim, que la llet que beus és tota fresca, que el transport públic deixa molt a desitjar i que hi ha pobles que estan formats per l'església, el pub i tres cases. Ah! I que la cervesa Guinness és una institució. Posar una pinta de Guinness és un ritual i demanar un got en lloc d'una pinta, un sacrilegi :) La posen en tres vegades i si està ben tirada, l'escuma ha d'aguantar una moneda.
Com que plou tant, la gent fa molta vida al pub; beuen molta cervesa i mengen molta creïlla (és l'acompanyament estrella de qualsevol plat; potser en puré, al forn, fregida, guisada.... els va salvar de la fam, quan Gran Bretanya els va bloquejar i segueixen tenint-li molta estima).
Em va sorprendre molt el funcionament de les esglésies; algunes tenen grans aparcaments i cartell lluminosos indicant l'hora de la missa i quan entres tenen informació de xarrades, telèfons d'ajuda, tallers... i infinitat d'activitats per a qualsevol tipus de problema: l'ús del preservatiu, embarassos no desitjats, alcoholisme... També és molt de peli, que el sacerdot ix a la porta després del sermó.
Per tot arreu hi ha castells i també algunes cases senyorials (a l'estil de Downton Abbey). Una altra dada curiosa és que si un castell no tenia sostre, no es podia considerar habitable i per tant no pagaven impostos; així que hi ha molts castells als quals els falta la teulada.
Totes les ciutats i pobles, més o menys grans, tenen un carrer O'Connell (figura important de la independència). El ritme de vida és completament diferent, no hi ha tant d'estres i l'horari d'oficines, comerços i altres és molt millor per a la conciliació de la vida familiar.
Encara que han intentat distanciar-se totalment de Gran Bretanya (de fet els tenen un poc avorrits) encara els queden algunes coses com conduir per la dreta i alguns senyals de tràfic on posa milles en lloc de km.
I estareu preguntant-vos: no hi ha res negatiu? Clar! Com en tots els llocs! Si no vius en una ciutat ( dins del nucli) necessites cotxe per a tot. Per exemple, nosaltres vivíem en una urbanització i havíem de caminar 2km d'anada i 2 de tornada per a anar al supermercat més proper. Plou moltíssim i has de fer-ho tot amb pluja (o no fas mai res!). El tema de la sanitat és diferent d'ací: no hi ha atenció primaria pública, però si has d'anar a l'hospital ho paga l'estat, igual que a la gent amb pocs recursos econòmics. Segur que hi ha moltes altres coses dolentes, però ara no les recorde.
Viure a l'estranger, és difícil i meravellós al mateix temps; trobes a faltar a la teua gent, els entorns coneguts i la llengua materna, però al mateix temps, la ment s'obre i descobreixes costums i gent fantàstica, que canvien la teua percepció del món per a sempre. O això és el que em va passar a mi. Sempre tinc ganes de tornar a Irlanda, on vaig ser molt feliç.
Feliç setmana :)
Vos deixe unes fotos de les nostres excursions.
Ah! I una altra taula periòdica molt interessant. Gràcies, Maria. http://sinfaltas.com/2016/12/08/la-tabla-periodica-de-la-ortografia/