Secrets d'un abocador.

[URL] 19 de Abril del 2016 foto Papir antic (The Egypt Exploration Society)

Des de molt petita les històries sobre els faraons i les piràmides m'han agradat molt, gràcies a la meua germana; jo, que menjava poc i mal, seia a la trona i la meua germana em contava coses sobre els monuments funeraris, les ofrenes, Nefertiti i altres coses de l'Egipte dels faraons. Tant m'agrada el tema que, fins i tot he fet un curs d'egiptologia! Així que, supose que entendreu que no he pogut resistir-me a comentar aquesta noticia :)

En 1897 els estudiants d'arqueologia Bernard Grenfell i Arthur Hunt van trobar el què semblava un antic abocador en Oxirrinco, a uns 193 km al sud de l'actual ciutat de El Cairo. L'abocador estava ple de documents: cartes, notes i documents originals... que daten majoritàriament, entre el s.I aC i el s.VII dC, període que coincideix amb l'ocupació grega i romana d'Egipte.

Entre 1898 i 2012 només s'havien transcrit 5000 dels 500.000 fragments recuperats i és per això que es va crear el programa pilot 'Ancient Lives', per tal que 'científics civils' amb coneixements de grec pogueren accedir als documents en línia i aportar les seues traduccions.

Utilitzant algoritmes dissenyats per astrofísics de la Universitat d'Orxford, s'ha pogut confrontar i corregir els fragments amb textos coneguts i valorar les traduccions dels voluntaris. El projecte ha permès que, fins i tot escolars hagen pogut endinsar-se en els secrets dels papirs.

Els resultats de les transcripcions són molt interessants; hi ha documents oficials, com un informe d'un metge sobre la mort d'una jove esclava; però també cartes personals i, fins i tot, un extracte perdut de la tragèdia d'Eurípides, Andròmeda.

Aquests papirs ajudaran a conèixer millor els costums, la cultura i aprofundir una mica més en aquella societat.

No sé a vosaltres, però a mi aquests voluntaris em produeixen enveja sana; llegir paraules escrites fa més de mil anys... podeu dir-me friki si voleu, però se'm posa la pell de gallina :)

Bon dimarts!


T'ha agradat? Comparteix-ho a les xarxes socials!
Article complet i fotos http://ind.pn/1T7jHmO

http://ind.pn/1T7jHmO
http://ind.pn/1T7jHmOfoto Bernard Grenfell and Arthur Hunt 1897 (The Egypt Exploration Society)
t f g+
Contacte · Avís legal · RSS