L'univers en tecnicolor.

[URL] 02 de Novembre del 2016 foto GLEAM

Sempre hem vist la via làctia en "blanc i negre", però què passaria si poguéssim veure-la en color? Això és el que ha aconseguit el radiotelescopi de baixa freqüència de Murchison (Austràlia), que observa radioones d'entre 70 i 320 MHz.

Per a què ens fem una idea, l'ull humà és capaç de diferenciar entre 3 colors primaris: verd, roig i blau i la mantis religiosa només pot n'he diferenciar 12 (i és l'animal amb millor visió); doncs bé aquest radiotelescopi és capaç de 'veure' 20 colors primaris.

Les imatges aconseguides són increïbles, però fer fotos boniques no és la finalitat d'aquest projecte. Aquest radiotelescopi ha cartografiat més de 300.000 galàxies en el marc del sondeig GLEAM (GaLactic and Extragalactic All-sky MWA). Es tracta d'un sondeig a gran escala i en alta resolució, que serveix per a saber que passa quan col·lisionen dos nuclis de galàxies, els romanents d'explosions de les estreles més antigues de la nostra galàxia i estudiar el naixement i mort dels forats negres supermassius.

Les dades obtingudes s'empren en estudis d'astrofísica i ens donen una petita idea del que es podrà observar i estudiar amb el SKA-low (la part de baixa freqüència del radiotelescopi Square Kilometre Array (SKA)).

El SKA és un projecte internacional que pretén construir el radiotelescopi més gran del món; consistirà en un conjunt de centenars de milers d'antenes de ràdio amb una àrea col·lectora equivalent a un quilòmetre quadrat. Aquest conjunt d'antenes aconseguirà cartografiar el cel molt més ràpid que qualsevol instal·lació existent i ens ajudarà a comprendre millor l'univers.


I a vosaltres vos agrada tant l'astronomia com a mi? Jo de petita volia ser astrònoma :)


Les fotos en color han estat obtingudes amb el radiotelescopi i l'altra amb el satèl·lit Gaia.

http://www.agenciasinc.es/Noticias/Un-radiotelescopio-australiano-ve-el-cielo-en-tecnicolor
http://www.mwatelescope.org/multimedia/images
https://www.lanasa.net/news/esa/espectacular-imagen-de-la-lactea/


T'ha agradat? Comparteix-ho a les xarxes socials!



foto GLEAM_2 foto Via làctia
t f g+
Contacte · Avís legal · RSS