Apunts sobre Kafka.

[URL] 07 de Juny del 2016 foto unahabitaciopropia.com

'Hi ha meta, però no camí; només dubtes i vacil·lació'. Franz Kafka

El dijous passat va fer 100 anys de la publicació de Die Werwandlung (La transformació) obra imprescindible de Franz Kafka (Praga, Imperi austrohongarès 1883 - Kierling, Austria 1924), així que aprofitant l'aniversari vaig a parlar una mica d'aquest gran autor.

L'obra de Kafka es caracteritza per tindre un llenguatge senzill i així i tot resultar hermètic i generalment claustrofòbic. La idea de La transformació em pareix genial: Gregor Samsa es desperta un bon dia sent una panerola gegant. Podria parèixer una idea senzilla, donar peu a una comèdia, però Kafka ho converteix en una història plena de matisos i múltiples interpretacions, com per exemple l'actitud de l'ésser humà front a la malaltia greu i de com la vida sempre continua o també podria interpretar-se com una crítica a la societat burocràtica i a la indefensió de l'individu davant d'aquesta. Es tracta d'un relat fascinant, escrit en només 20 dies, en el que bé podríem veure al propi autor reflectit: Kafka sempre es va sentir inferior, atemorit, no li agradava el contacte físic i es considerava un inadaptat en tots els aspectes.

Per entendre l'obra de Kafka cal saber que tenia una relació d'amor-odi amb els seus pares (podeu comprovar-ho en Carta al pare), que era una persona malaltissa física i psíquicament i també tenir en compte que moltes de les seues obres estan escrites durant la primera guerra mundial.

Un tema molt recurrent en les seues obres és el fracàs moral de l'individu, la mediocritat de l'ésser humà. Els herois de Kafka sempre fracassen, perquè quan creuen que han superat un obstacle, n'apareix un altre. Personalment em va agradar molt 'Carta al Pare' i molts dels seus relats curts i paràboles com 'El veí', 'Renuncia' o 'Missatge imperial'.

I a tu, t'agrada Kafka? Quines obres d'ell has llegit? Si encara no ho has fet, et convide que descobreixes aquest meravellós escriptor, segur que no et deixa indiferent.

Bona setmana i millor lectura :)T'ha agradat? Comparteix-ho a les xarxes socials!foto unahabitaciopropia.com
t f g+
Contacte · Avís legal · RSS